2011-02-02

Utisak „Utiska nedelje“



     Ponekad se vredi  dohvatiti TV daljinca - u slučajevima kada "naleti" nešto čemu vredi posvetiti vreme.  Gosti  ovonedeljnog Utiska nedelje: Gordana Ćirjanić, Svetislav Basara, Vasa Pavković, Vule Žurić (redosled nabrajanja preuzet iz naslova sa b92.fm).  Kao što je nekada bilo inspirativno slušati Momu Kapora, tako je zanimljivo čuti i Basaru.

Rekoh, ajd da se dohvatim daljinca, a bolje da nisam...






     Pre svih pronicljivih zapažanja, duhovitih komentara,  provokativnih pitanja , žustrih  dijaloga i značajnih izrečenih stavova svih učesnika stoji jedno tvrđenje ovogodišnje dobitnice Ninove nagrade- ona ne čita savremene srpske pisce i ne kupuje knjige jer nema para za to.  Knjige joj, uglavnom, poklanjaju.



     Kakav šamar meni -  običnom, malom čoveku! Kakav šamar njenim kolegama piscima! Ovo nije prvi put da od nekog domaćeg književnika čujem kako ne čita šta pišu njegove kolege,  već isključivo kvalitetne klasike, od kojih poneke  i više puta. I sve to sa izvesnim blagim tonom nonšalantnog  omalovažavanja.   



    Ja to razumem vrlo prosto, a ne uvijeno: „Ne čitam vas jer ste smeće i svaki trenutak sa vašom knjigom u rukama je gubljenje vremena!“



    Kao sledeći zaključak iz prethodne nameće se neizgovorena, a tako jako u vazduhu i ako hoćete između redova prisutna, konstatacija : „Ja sam jedini(a) koja  vredi“!



    Ajd, što ga je spustila kolegama, nije moje, nek se oni nose sa tim...

Al što ga reče i nama, čitaocima!



    Da li ja, sada, računajući da imam para manje od gospođe Ćirjanić, mogu da si priuštim da kupim jednog Valjarevića, jednog Vidojkovića, Zorana Ćirića,  Dejana Stojiljkovića...? Je l treba da se osećam kao ovca koja ne zna kako da utroši svoje novce? Zavedena marketingom izdavačkih kuća?  Da l’ sam glupa što umesto da čitam Dostojevskog i Čehova unajmljenih u biblioteci, jurcam tražeći po knjižarama novi roman mlađanog Vladislava Radaka?



   Ako je to tako, gospođo pišče, onda ćemo svi lepo čekati da biblioteke otkupe Vašu nagrađenu knjigu, da bismo jednog dana došli na red da je, kad mine dosta godina, mogli na miru  pročitamo. To što Vi SADA imate nešto vrlo važno, životno značajno i, ne sumnjam, duboko senzualno da nam saopšite, biće prekinuto jednom prozaičnom – NEMA SE PARA!



      Što se mene tiče, imala-nemala, ja ću knjige uvek tražiti, kupovati i čitati iako mi je obraz crven i još bridi!


Ocenite ovaj post:

4 коментара:

Dragana Amarilis је рекао...

Saglasna. Nisam ni odgledala emisiju do kraja, veoma sam bila iziritirana stavovima, pomenute gospođe, a to nije prvi put.

Unknown је рекао...

Zato ja ne gledam TV, pa mi sve ravno do mora :D

Basara je kralj! :)) Politički se ne slažem sa njim, ali je nesporno ponajbolji savremeni srpski pisac.

Retka Zverka је рекао...

Ja nisam gledala Utisak nedelje, tj. posle 5 minuta sam shvatila da ne vredi da trošim vreme na to.

To što je G. Ć. izjavila govori o njenom intelektualnom nekapacitetu, tj. njenoj gluposti. I to je dovoljno. Zar vredi to slušati? A, dobro si primetila, ima puno pisaca koji su u istom fazonu kao G. Ć., što se tiče odnosa prema delima njihovih kolega. NIN-ova nagrada, pa to je živa sprdnja. Ali, zato je G. Ć. inkasirala 10 soma evra, sa sve patetičnom izjavom (prilikom primitka) da joj to mnogo znači, jer ona živi od pisanja, pa je usput napomenula da su joj isto tako (zbog para) i prethodne nagrade značile. Kakvog pisanja?

P. S. Nemoj toliko da se nerviraš, nego se učlani u Bibiloteku i pročitaj njenu knjigu nagrađenu. Odavno je ima tamo. ;P

Miljana Mladenovic је рекао...

Ma zabole nekog od njih šta misle čitaoci, vidim ja da bi se i medjusobno poubijali samo kad bi sujetom to mogli... Ipak, blog služi da ponešto ostane i javno napisano, zabeleženo, a ja se nekako Milkovski ili Don Kihotovski - kako hoćete, nadam da će nekada i nekim drugima obraz da pocrveni...

Постави коментар