2011-04-18

Basna


Ostareli i izmemogli lav nije više mogao da lovi.  Ogromne količine sala koje je nagomilao, tromost kojoj se predao,  gurmanluk, hedonizam i  raskalašnost otežavale su mu svakodnevni posao lova. Ali, on je car! Zašto bi uopšte morao da lovi??? Da ima imalo smisla i poretka, njegovi bi podanici morali biti srećni i zahvalni ako završe na njegovoj trpezi!!! I da ima smisla i reda, dolazili bi mu pred skute i čeljusti sa svom svojom skrušenošću i pokornošću, srećni što će ih baš on pojesti! Jer, mogla bi ih pojesti i hijena, pa šakal ili koja druga bedna zverka...
Jednoga dana, ostareli i izmemogli lav odlučio je da sprovede svoj najnoviji, najgenijalniji, najbestijalniji plan u delo.
Pozvao je sebi u goste gracioznu pticu pevačicu. Obećao joj je svu milost i zaštitu u zamenu za njenu svakodnevnu zavodljivu pesmu njegovom životinjskom carstvu.
Zatim je pozvao mudru sovu. I njoj je obećao  svu milost i zaštitu ukoliko njegove podanike svojom mudrošću ubedi u ono što je njegova zamisao.
Onda se dosetio i lukave lije. Ona bi taman, u zamenu za svoj život i blagostanje, mogla beskrajno dugo i  lukavo  da obmanjuje njegove podanike.
Na kraju je udesio i jednu izuzetnu stvar – svog najljućeg rivala, jedinog mogućeg protivnika pridobio je rečima:
„Ti ćeš, medo, stalno stajati pod mojim skutima, ponizno i mirno. Za uzvrat plen ćemo deliti na ravne časti i bićemo  siti i ti i ja.“
Meda se složio.
Životinjsko carstvo tužno je posmatralo posrtanje snažnoga medveda.  Magična pesma ptice pevačice omamljivala je njihova čula, blagoglagoljivost sove tupila njihove misli, a lukava lija lagano ih je vodila lavljoj jazbini.
Dani su prolazili. Godine su se nizale. Carstvo je postajalo sve manje i manje. Jednoga dana, na samom kraju ove priče, ostali su sami u životinjskome svetu - tromi, nepokretni i gladni, lav i medved.

Napomena: svaka sličnost sa realnošću je slučajna i namerna.

slika preuzeta  odavde Ocenite ovaj post:

6 коментара:

Milko Grmuša је рекао...

Volim ovako fina podzezavanja :D

Nek` si im rekla, i medi i lavu. Samo, mislim da si se malo preračunala-po mojoj kalkulaciji lisac ima sve da ih prevesla...

Анониман је рекао...

Ma ovi naši nisu lavovi i medvedi već hijene i lešinari

Marjan Paradoksija је рекао...

Taman mi,dok citam, u glavi krecu asocijacije sa stvarnoscu nasom sivom, i spremam se da izvlacim paralele, kad na kraj vidim da je to i bila poenta price! Reko bih samo da svaka slicnost NIJE slucajna!

Miljana Mladenovic је рекао...

@Milko, ja se jedino u lisce i uzdam!!!

@Imenjače, hijene se izmenljive, pun ih je CZ

@Marjane, šta ćeš, nekad mi se životinjsko carstvo čini humanijim. Čuj - HUMANIJIM, ČOVEČNIJIM... lele, hoću da se reinkarniram kao sekvoja, različak ili vilin konjic...

cafe nis је рекао...

kul
kutak za razmisljanje
lepo lepo

electrasdreams је рекао...

Bozanstveno osmisljeno.

Постави коментар

Loading...