2009-12-10

Dobrodošli u "beli Šengen"!

Je l te da su nas ubedili da ćemo, koliko sutra,  moći da idemo na kafu u Budimpeštu, na vikend u Rim, Beč i šta ja znam gde već.

Kao ono, ideš da se opustiš, kupiš krpice, pogledaš neki zanimljiv događaj, koncert. Jesu, bar mene.

Ali, drage moje i dragi moji (kako mi ponekad nedostaje specifični humor pokojnog Minimaksa...) Internet je nemilosrdno "transparentan".

Evo šta mi je bacio u lice.  Poslovično tačni, precizni i jednostavni, Nemci su napisali  kako oni shvataju naš "beli šengen". Nigde drugde nego na oficijelnom sajtu svoje ambasade u Beogradu. Ko pročita, kašće mu se samo. Za ostale, da prevedem iako je pisano na srpskom: "što ste dosad sakupljali papire i nosili u ambasadu, sakupljaćete opet i nositi da pokažete cariniku na ulasku u Nemačku. Ako nemate vaučer ili pozivno pismo ujaka gastarbajtera, ako vas nije pozvao Siemens, Wolkswagen ili možda Angela lično, a vi lepo nalevokrug. Ako ste sumnjivi cariniku i isti proceni da ste bogati kao crkveni miš ili ako proceni da vam je novčanik koji ćete morati da mu pokažete, isuviše tanak (ma šta to značilo) opet nalevokrug. Ako nemate medjunarodno zdravstveno, ako nemate... Pa otprilike sve što i do sada. S jednom razlikom koju nam je Boža Djelić skoro objasnio: uštedećemo 35 eura na plaćanju vize. Sad se pitam koliko će koštati da se sa Austrijsko-Nemačke granice vratim kući zato što je carinik procenio da nisam podobna za ulazak. Onda mi sam čin čekanja pred ambasadom izgleda tako bezazleno... Bar se znalo, ako si dobio vizu znači da ćeš ući u zemlju, a sada bi trebalo da sednem "opušteno" u avion, bus ili auto i molim Boga da  cariniku izgledam simpatično uz pretpostavku da nije umoran, bolešljiv, da ga nije naljutila žena, iznervirao fudbalski klub za koji navija, čime se znatno popravlja verovatnoća da se "beli šengen" pokaže na delu i u praksi.

Pošto sam zabezeknuto blenula u monitor par minuta, povratih se sebi. 

Već drugi Google pokušaj samo je potvrdio moje sumnje. Nekakav Dražen Maravić, šef Biroa za međunarodnu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova je sramežljivo, razblaženo rekao to isto još 2. decembra. 

Da l će tako biti, reći će nam se samo o Svetome Nikoli. Samo se bojim da smo se negde debelo zabrojali... 

Ocenite ovaj post:

0 коментара:

Постави коментар

Loading...